Kenapa Islam diturunkan pada orang Melayu?

23 04 2008

Alkisah maka tersebutlah kisah di suatu hari aku melepak di sebuah kedai kopi di Lapangan Terbang Kansai, Jepun bersama seorang berbangsa Jepun.

Dia: Suffian-san, pernah x orang Jepun bertanya pada kau pasal Islam kat universiti?
Aku: Mmm.. pernah, kenapa?
Dia: Eh, ye ke? Ada x diorang memasang keinginan untuk memeluk agama Islam?
Aku: Eh takla.. kebanyakannya mengambil peluang untuk mengenali Islam dengan lebih dekat lagi. Coz derang percaya, Islam ni taklah sejahat yg derang tengok kat tv. Jadi aku lagi suka kasi derang faham apa itu Islam sebenarnya, supaya tak salah faham pasal Islam. tu je.
Dia: Awak tak suruh ke derang ke arah Islam?
Aku: Mmm.. taklah.. (sebab aku beranggapan memilih Islam bukanlah suatu paksaan.. cukuplah sekadar mereka memahami pengertian Islam. selebihnya aku berdoa semoga mereka2 ini diberi petunjuk hidayah oleh Allah. dan dia pun bertanya sebegitu sbb ada sorg mamat arab lain ni beriya2 suruh(paksa) dia peluk Islam)
Dia: Kenapa ek Islam ni bukan diturunkan pada orang Jepun?
Aku: Sebab.. kalau orang Jepun yg terima Islam sejak dulu lagi, maka perfect lah bangsa kamu ni nanti.

————————————————————————————————-

Demikianlah antara isi perbualan aku dgn dia. Nak sambung panjang plak. Cuma point nye di sini, kenapa ye Islam tu diturunkan pada orang Melayu? ramai ustaz memperdebatkan persoalan ini, tapi hakikatnya, wallahualam.. Allah saja yg tahu hikmah di sebaliknya..
Sebenarnya aku sendiri sedang mencari jawapan itu.. sesiapa ada cadangan?

Kita bukanlah suatu bangsa yg sangat rajin berusaha mencari ilmu dan mencari rezeki seperti orang jepun. tidak pandai mencari duit seperti org Cina yg terkenal mengenai bab itu sejak dahulu kala lagi. Apa yg ada selain sikap berbudi dan berbahasa kita, kita hidup dengan pemikiran yg negatif dan penuh hasad dengki. Oleh kerana itulah turunnya Al-Quran untuk kita, untuk menjadi ubat kepada penyakit dalam hati dan minda kita. Di situlah terdapatnya kunci untuk kita berjaya seperti bangsa2 lain yg hebat di dunia, dan juga panduan untuk mengalahkan serta mematahkan tipu muslihat bangsa Yahudi.

Pesananku pada rakan2 sebangsaku.. marilah kita buktikan pada dunia bahawa kita mampu berjaya, berkat panduan al-Quran. Di waktu itu kelak, bangsa2 lain akan mula berpaling ke arah Islam.. Kejayaan menanti pada mereka yg berpegang kepada Islam dan menggunakan akal dengan bijaksana. Kebangkitan hijau pasti akan berlaku.. subhanallah..


Actions

Information

2 responses

24 05 2008
Sakura

A’kum Bear. Ko ade blog rupenyer baru aku tau. Nt aku ltk link dlm akunyer blog blh kan? Well, actually dulu2 aku pernah sembang dgn ayah aku. Masa tu kat UK. Dia tanya kenapa Islam diturunkan di Tanah Arab dulu and tak diturunkan di England ke Jepun ke etc. Pastu aku pun blur and tanya balik kenape? Ayah aku ckp sebabnyer org Arab ni jahat so Allah byk turunkan agama-Nya untuk memperbetulkan manusia nih. Agaknyer apply tak pada org2 Melayu?

25 05 2008
Beskal Emas Tua

Hahaha.. nice point!!Kesimpulan yg aku nampak skrg ni, Islam tu diturunkan pada bangsa2 tertentu utk selamatkan sesuatu bangsa itu sendiri. Berjaya bangsa itu dengan berpegang pada Islam itu sendiri.Lain sikit kisahnya pada agama2 wahyu yg lain yg diturunkan pada kaum Yahudi. Mereka adalah bangsa yg sememangnya diciptakan Allah lebih baik dari bangsa dan lain, dan mereka berbangga nabi2 sebelum Muhammad semuanya berada dalam bloodline kaum Yahudi.Adakah kaum yg angkuh ni akan jatuh ke tangan kaum yg lain? Masih jadi persoalan hingga kiniNak letak link silakanla. Xyah mintak pun xpe. Sorila aku blom ada tempat nak letak link dlm blog aku. Nanti ada masa nak siapkan pondok biru aku ni, aku buat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: