Beras

28 05 2008

Hari ini aku try google “world rice prices 2008 malaysia” sebab teringin nak tau kenapa harga beras naik. Puncanya adalah disebabkan oleh production beras dunia tahun ini sangat kurang. Namun production beras dijangka kembali pulih dengan penurunan harga drastik pada summer ni. (dlm ogos-september)

Untuk memastikan jumlah beras mencukupi, Malaysia laksanakan 2 cara:
1) mengawal ketat harga beras dan memborong 200,000 tan beras dari Thai.
2) tawarkan tukaran beras -minyak sawit melalui sistem barter.

Cuba kita baca artikel Asian Tribune ni. Niat kerajaan nak beri supply makanan yg cukup untuk rakyatnya boleh memberi kesan buruk pada negara yg miskin. Kalau harga beras dunia meningkat disebabkan ada negara kaya minyak yg sanggup membeli beras melebihi 3 kali ganda dari harga asal, kita menzalimi negara2 yg miskin sebenarnya. Mereka tidak mampu beli beras dgn harga itu.

Apapun aku tidaklah nak salahkan kerajaan. Cuma nak kita sama2 sedar yg ramai penduduk negara lain terutamanya negara asia yg kelaparan kerana tidak mampu membeli beras. Tindakan pentingkan diri Malaysia akan menjejaskan hubungan diplomatik dengan negara2 lain. Mentang2 negara kita ada byk sumber bahan mentah, negara2 miskin yg lemah dibulinya. Hari ini kita membuli mereka. Satu masa nanti negara kita pula terdesak dan perlukan bantuan mereka, adakah mereka sudi menolong kita? Kesan jangka masa panjangnya, mungkin ekonomi negara boleh terjejas jika negara2 yg berbulu dgn sikap wagamama Malaysia ini memilih untuk tidak mengimport bahan mentah dari Malaysia lagi..

Sama2 la kita beringat bila nak makan nanti. Kurangkan makan nasi. Kita menzalimi penduduk lain di dunia ni untuk perut kita. Makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang. Dalam surah Al-A’raaf ayat 31 Allah berfirman yg bermaksud, “Wahai anak-anak adam, pakailah pakaian kamu yg indah setiap kali kamu ke tempat ibadat, dan makanlah dan minumlah dengan tidak melampau2, sesungguhnya Allah tidak suka orang2 yg melampaui batas.”

(Hari ini 1st time aku masak makaroni. Senang je, mcm masak mi goreng je rupanya..)


Actions

Information

3 responses

29 05 2008
Sakura

Hmmm.. mcm bidang aku je ni bear.

29 05 2008
Beskal Emas Tua

hehe.. bidang ko ke? then maybe in future kalo ada perkara2 cmni blaku lagi, leh la ko take notes.bidang ekonomi dgn diplomatic relationship ni mmg bukan bidang aku. x reti nak elaborate pjg2. tapi aku rasa perkara camni kena highlightkan gak

29 05 2008
fahmi

hidup PAS!acah je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: