monolog 6/4

4 06 2008

Ramai btol orang nak buat blog sendiri kat blog Dr M. Ada jugak orang yg buat mcm blog sendiri sampai copy&paste benda2 yg biasa diforwardkan dlm email. Penat pakcik nak scroll tgk komento2 yg padat, ringkas dan bernas.

Kita ada mesej yg ingin disampaikan pada sekumpulan orang ramai. Tetapi kenapa kita nak menggunakan kepopularitian dan kekuasaan orang lain sebagai batu loncatan untuk menyampaikan mesej kita?

Ramai antara kita yg mengutuk KJ yg menggunakan Paklah sebagai platform untuk menyampaikan mesej kepada rakyat Malaysia. Ruler by proxy. Tapi sedar tak sedar dlm diri kita, kita juga ada sikap yg sama seperti KJ. Apa bezanya?

Aku tak marah pun dengan mereka2 ni. Orang yg buat camtu pun hanya suku dari semua yg post komento. Cuma buatkan aku terfikir, kenapa ye ada orang yg mempergunakan orang lain untuk diri sendiri? Kalau kau nak jadi orang yg berpengaruh besar, berjiwa besar mcm Dr M tu, kenapa kau tak berusaha sendiri untuk menjadi orang sebegitu?

Orang Jepun berjaya kerana mereka banyak berusaha dengan kudrat diri sendiri untuk mendapat sesuatu ilmu dan kuasa yg mereka inginkan. Kerana di satu masa nanti, apabila mereka berada di puncak kejayaan mereka, mereka layak berdiri dengan megah dan berkata, “Aku berhak untuk menikmati kejayaan ini, kerana aku berusaha untuk diri aku sendiri”.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: