Hima-tsubushi #1

11 06 2008

I want to kill my time. Tapi ada x cara yg berfaedah? Aku terpikirkan 1 cara, dan aku nak lakukan sekarang. Merepek secara berilmiah.

Topik #1: Menyelesaikan masalah pemanasan suhu global.
Outline: Antara punca utama berlakunya global warning ini adalah disebabkan oleh penghasilan CO2. Dalam era sekarang ni mahu tidak mahu tindakan manusia akan menghasilkan CO2. Ada 3 cara yg aku fikirkan dapat menyelesaikan masalah ini.
1)Hidup bersama tumbuhan 2)Hujan. 3)Aternatif untuk mengurangkan penghasilan CO2.
-klik untuk membaca detail idea2 gila-

1)Hidup bersama tumbuhan.
Pokok2 menukarkan CO2 kepada oksigen. Lebih banyak pokok, lebih banyak CO2 yg boleh diconvert kepada O2. Tetapi apa yg lain kita boleh buat:

  • Buat kajian mengenai jenis tumbuhan yg paling banyak menukarkan CO2 kepada O2. Ubahsuai DNA tumbuhan tersebut supaya pokok untuk upgradekan kadar penukaran CO2 ke O2. Selebihnya tukar DNA yg mengubah sifat fizikal pokok itu ikut kesuaian
  • Jadikan tumbuhan itu tumbuhan yg menjalar di dinding. Selepas ini tiada istilah “hutan konkrit lagi. semuanya akan jadi hutan hybrid: tumbuhan-konkrit.

2).Hujan.

Untuk buat hujan, kena ada awan. Jadi buat awan dulu. Lepas tu baru buat perkara2 di bawah ini.

  • Buat satu “pemancur air” di setiap bangunan2 tinggi. Jadi suhu dari matahari akan diturunkan sebelum terkena kulit manusia. Buat research kadar air(gas) yg perlu dikeluarkan supaya air tersebut tidak jatuh ke bawah sebaliknya terapung ke atas, menyerap tenaga(menurunkan suhu) dan akhirnya terperangkap di awan.
  • Kira air(gas) yg boleh ditampung awan supaya apabila waktu malam yg manusia ingin tidur, awan menjadi berat dan hujan2 tersebut akan turun membasahi bumi. Tidak perlu menyiram semua tanaman di atas muka bumi secara manual. +Best dapat tidur lena hari2.
  • Air hujan yg turun juga akan melarutkan gas CO2 yg berada di atmosfera menjadi asid karbonik(yg sgt lemah kalo hujan turun hari2 dan CO2 dibebaskan sehari taklah terlalu banyak dan kes ini mungkin jadi masalah di bandar), dan sisa2 berasid lemah ini akan mengalir melalui sistem perparitan ke pusat rawatan air berasid ini untuk digunakan lagi keesokan harinya.

Tapi kuasa menurunkan hujan ini adalah di bawah penguasaan Allah.. kalau memang tuhan tidak mahu menurunkan nikmat hujan kepada kita, maka tak turun jugaklah hujan tu. Tapi dari satu sudut, masalah pemanasan dunia ini selesai sedikit.

Harapnya kaedah tersebut di atas dapat mengubah CO2 yg durjana ini kepada O2 yg memudahkan manusia bernafas serta peratusan O2 dlm udara bertambah untuk meningkatkan efisyensi enjin, reaktor dan sistem pembakaran yg lain.

3) Alternatif untuk mengurangkan penghasilan CO2

  • Sampah2 dari pek2 makanan dan barang kegunaan diubahsuai menjadi bahan terbiodegrasi. Tak perlu bakar benda2 ni. Sampai expired date sampah2 ini ada terurai bersama tanah. Begitu juga beg plastik. Gunakan beg plastik terbiodegrasi.
  • Di tapak perlupusan sampah, kita bela haiwan/mikrob yg membantu menguraian tanah menjadi baja, seperti cacing kompos, dsb dengan terkawal. Sistem pelupusan sampah berkala akan memberi masa yg cukup untuk haiwan2 dan mikrob2 ini mengurai sampah menjadi baja yg boleh digunakan pada tanaman2.
  • Repair lapisan ozon. Jangan kata mustahil.. nothing is impossible.. kembali ke lebih kurang 10 tahun lepas, ada seorang kawan bagitau aku, “saintis dah jumpa cara nak tutup lapis ozon yg berlubang kat kutub utara. Sekeping plate yg bersaiz 10mx10m(lupa exact size) boleh diapungkan untuk cover 10x10m ozon yg berlubang. Kos 1 plate je dah berbilion dollar. Masalahnya ozon yg berlubang sangat banyak. Mereka tiada fund sebanyak tu..” -aku tiada fakta nak support crita kawan aku ni.
  • Daripada rancangan tv Jepun, punca utama CO2 terhasil adalah daripada bahan2 elektrik/elektronik. Keduanya, yg semua org tau; dari asap kenderaan. Dengan sains dan teknologi tidak mungkin tidak, mesti ada penyelesaian untuk masalah ini. Rasanya tak perlulah diulas dgn lanjut.

Sekian sahaja. Mungkin kalau ada sesiapa yg rasa ada kesan buruk idea2 gila ini, letaklah kat sini. Kita carik solution sama2.


Actions

Information

One response

2 08 2008
nabihah

lg 1 kurgkn gune aircond,huahua..ntahla nape ak tak suke aircond,smpi kdg2 ak brtekak yg kongsi blk komp sbb ak tutup aircond.ntah nape aku rase gune aircond byk dtg penyakit je pd pdgn akula,biar panas lgpun bukannyer panas sgt kalo tak buka aircond pun…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: