Wawasan 2020

12 07 2008

“Malaysia tidak seharusnya Maju hanya dalam bidang Ekonomi semata2. Ia Mesti menjadi sebuah negara yg Maju sepenuhnya dari segala sudut, Ekonomi, Sosial, Kerohanian, Psikologi, dan Kebudayaan.

Komitmen yg besar untuk agenda ekonomi masa lalu mestilah diteruskan hingga ke masa depan, yg nyatanya perlu dicapai dengan lebih kecekalan tanpa putus asa, lebih kreatif dan lebih berkesan, untuk menghapuskan kemiskinan secara keseluruhan, untuk memastikan pembahagian hasil kekayaan negara dilakukan dengan adil dan saksama. Untuk memastikan kerjasama sepenuhnya dalam memajukan ekonomi. Untuk memastikan ada sebuah masyarakat yg tidak lagi dikaitkan identiti bangsa tertentu dgn fungsi ekonomi yg tertentu. Dan tidak lagi dikaitkan identiti tertentu dengan kemunduran ekonomi” -Tun Dr Mahathir Mohamad-
(Pada tahun 2020, tiada lagi aplikasi DEB, dan rakyat Malaysia boleh wujud sebagai satu identiti: bangsa Malaysia. Apapun asal usul kita, warna kulit kita, bukanlah suatu penghalang untuk kita bersatu hati sebagai bangsa Malaysia. Adakah Wawasan 2020 ini satu wawasan untuk menaikkan kekuatan rakyat Bumiputera dan membiarkan bukan Bumiputera terkapai2? Jawapannya tidak. Wawasan 2020 bertujuan merapatkan jurang dan menyama taraf semua etnik dalam negara ini. Adakah usaha untuk mencapai Wawasan 2020 ini sedang dilaksanakan? Pemimpin dan rakyat ada jawapan masing2 mengenai perkara ini..)

Advertisements

Actions

Information

One response

22 02 2010
Anonymous

Terima kasih atas maklumat menarik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: