Monolog 11/05

5 11 2008

Belated Deepavali!

Masa hari Deepavali ada la satu kumpulan hiphop “Emergency” yg menyanyikan lagu rap Tamil dalam satu slot MHI. Menurut mereka, lirik lagunya mengandungi mesej2 yg menggambarkan keharmonian hidup. Bagaimana orang India hidup dengan budaya mereka, dan diselitkan juga dengan minah berkebaya dan amoi bercheongsam.
Cuma terlintas dalam benak fikiran aku. Kan baik kalau ada sari kata terjemahan lagu yg mereka sampaikan. Walaupun tidak dapat memahami apa yg diperkatakan, dapat baca sarikata pun cukuplah, sambil melayan irama lagu itu yg memang menarik. Dan tertanya juga aku kenapa mereka tidak diberi byk ruang untuk menyanyi semasa Malam Kemerdekaan ataupun Malam Tahun Baru. Mungkin masa tu ramai antara kita dok menatap skrin yg ada berdekatan sambil membaca sarikata lagu, tp apa salahnya kan.

Merungut

Antara benda aku rungutkan dengan Malaysia ni: Public transport dengan Internet! Kedua2nya slow dan mahal. Tak begitu berbaloi utk dibayar. Syukurlah budget baru 2009 semalam tak lupakan dua aspek ni. Tak sanggup aku nak baran2 dgn kelembapan dua benda ni. Tersangkut kat stesen bas sampai 5 jam, mahupun menghadap internet refresh2 yg ntah bape kali yg akhirnya aku berambus je keluar dari CC.


Actions

Information

One response

7 11 2008
ceri merah

hmmm..slmt dtg ke m’sia sufian..mgkn dah lma sgt ko d negara mentari terbit smpi dah t’lali dgn idup pnuh advance d sana sdgkn d tanah tmpah darah sndri msih jauh terkebelakang..so,tugas kt utk mengejar skrg..caiyok!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: